Sterkte door stilheid en vertrouwen | ds. A.M. den Oudsten
Sterkte door stilheid en vertrouwen. Ds. A(rie) M(arinus) den Oudsten werd op 12 september 1873 geboren in Groot-Ammers. Zijn eerste gemeente was Hagestein. Hier werd hij bevestigd op 30 september 1900. Vervolgens was hij dienaar des Woords te Kockengen (1903), Wezep (1907), Sint Maartensdijk (1911), Monster (1914), Nijkerk (1916), Dinteloord (1920), Middelharnis (1924) en Elburg (1928), zijn laatste gemeente. Enkele andere gemeenten die hem ook hebben beroepen, zijn: Arnemuiden, Garderen, Giessendam-Hardinxveld, Hoevelaken, Ouddorp, Poederoijen, Poortvliet, Rijssen en Waarder.
Na een kortdurende ziekte stierf hij plotseling op vrijdag 12 april 1935. Hij was toen 61 jaar. De overledene, die tot de Geref. Bond in de Ned. Hervormde Kerk behoorde, kreeg tot het laatst van zijn leven veel beroepen. Op het moment van zijn overlijden had hij nog een beroep naar Linschoten. Zijn overlijden wekte in brede kring grote ontroering.
Op 16 april 1935 leidde de consulent, ds. H. Japchen uit Doornspijk, de beide rouwdiensten. In het sterfhuis sprak hij over Rom. 5:19: ‘Want gelijk door de ongehoorzaamheid van dien enen mens velen tot zondaars gesteld zijn geworden, alzo zullen ook door de gehoorzaamheid van Eén velen tot rechtvaardigen gesteld worden.’ Hierna volgde een dienst in de kerk, waarvoor de gemeente door klokgelui was opgeroepen. Nu nam ds. Japchen Gen. 50: 26b tot uitgangspunt: ‘En men legde hem in een kist.’ Spreker wees erop dat ds. Den Oudsten net als Jozef, vanwege de gehoorzaamheid aan Gods Woord, veel moeilijkheden in zijn leven had ondervonden. Op het kerkhof las de Doornspijkse predikant Kol. 1.
Toen ds. Den Oudsten het beroep naar Wezep had aangenomen, hij was daar de eerste predikant die geen gezangen zou zingen, wensten mensen uit zijn toekomstige gemeente dat hij op reis naar Wezep zou verongelukken. In 1910 had hij voor het beroep naar Hoevelaken bedankt. Kort daarna vond men in de collectezak het volgende briefje: ‘Tot ons groot leedwezen heeft dominee voor het beroep naar Hoevelaken bedankt. Moge hij spoedig uit onze landpalen vertrekken. Vele leden.’
In Middelharnis werd door hem, ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubileum, een herdenkingsdienst gehouden. De tekst was 2 Sam. 7:18b: ‘Wie ben ik Heere HEERE, en wat is mijn huis, dat Gij mij tot hiertoe gebracht hebt? ‘
In de enige Zeeuwse gemeente die ds. Den Oudsten heeft gediend, Sint-Maartensdijk, was de intreetekst
1 Kon. 22 vers 14: Doch Micha zeide: ‘Zo waarachtig als de HEERE leeft, hetgeen de HEERE tot mij zeggen zal, dat zal ik spreken.’ Hier heeft hij ook geijverd voor het christelijk onderwijs. Er werd in 1913 een vereniging opgericht ’Een School met de Bijbel’. Echter, het zou nog een halve eeuw duren voor er een schoolgebouw zou zijn. Ook vroeg de kerkenraad aan het gemeentebestuur om afschaffing van de kermis en het sluiten van de cafés op zondag. Helaas werden deze verzoeken toen afgewezen. Twee jaar later, het was toen de Eerste Wereldoorlog, luisterde de burgerlijke overheid wel!
De preek over ‘Sterkte door stilheid en vertrouwen’ is waarschijnlijk in 1912 te Sint-Maartensdijk gehouden.
Ds. A.M. de Oudsten | Sterkte door stilheid en vertrouwen
Informatie
Auteur
Ds. A.M. den Oudsten
Review toevoegen
Hartelijk dank dat u de moeite nam een recensie te schrijven. Uw reactie zal, na controle onzerzijds, worden gepubliceerd.
Het is niet mogelijk om een review met 0 sterren te plaatsen *